Erzurum

ERZURUM 5.1 İLE SALLANDI

ERZURUM 5.1 İLE SALLANDI

www.aras.tv

 

rzurum'un Köprüköy ilçesinde saat 15.40'ta 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde 4 kişinin yaralandığını açıkladı. Habertürk TV'ye açıklamalarda bulunan Erzurum Valisi Okay Memiş ise, depremin ardından 3 köyde yıkım olduğuna dair ihbar alındığını duyurdu. Vali Memiş ayrıca, Topçu Mahallesinde enkaz altında kalan 2 kişinin sağ çıkarıldığını bildirdi. Öte yandan deprem sonrası düşen kayaların Hınıs-Tekman yolunu kapattığı öğrenildi

DEPREM! Son dakika: Erzurum'da 5,1 büyüklüğünde deprem!

 

 

 

  • AFAD'dan yapılan açıklamada, 12 saniye süren depremin, yerin 5.18 kilometre derinliğinde meydana geldiği ve merkeze 52 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi. Depremin, en yakın yerleşim birimi olan Köprüköy ilçesi Alaca Mahallesi'ne uzaklığının ise 3.04 kilometre olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"SAKOM´dan alınan bilgiye göre Marifet Köyü'nde 1 vatandaşımız yaralanmıştır. Olay yerine 5 adet 112 ambulansı ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Erzurum İl AFAD Müdürlüğü tarafından olay yerine 6 araç ve 24 personel sevk edilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı´ndan alınan bilgiye göre, haberleşmede kesintiye yol açan olumsuz bir durum oluşmamıştır. Kayabaşı köyü yolunun heyelan nedeniyle kapalı olduğu öğrenilmiştir, Karayolları ekipleri çalışma başlatmıştır. Türk Kızılay tarafından Erzurum ve Ağrı illerinden 3 ikram aracı ile 1 haberleşme aracı olay yerine yönlendirilmiştir. Hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Sehircilik ve İklim İl Müdürlüğü ekipleri olay yerine intikal halindedir. Gelişmeler takip edilmektedir."

BAKAN KOCA: 4 KİŞİ YARALANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Erzurum'da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde 4 kişinin yaralandığını açıkladı. Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Erzurum'da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde, 2 köyde küçük çaplı hasar oldu. Depreme bağlı olaylar sonucu 4 kişi yaralandı. 5 adet 112 ambulansı ve 3 UMKE timiyle toplam 27 sağlık personelimiz bölgede görev başında. Erzurum'a, ülkemize geçmiş olsun. Yanındayız Erzurum."

 

 

"3 KÖYDE YIKILAN EVLER VAR"

Habertürk TV'ye konuşan Erzurum Valisi Okay Memiş ise, "Bizzat olay yerine doğru hareket halindeyim. İlk edindiğimiz bilgiye göre 3 köyde yıkım olduğuna ilişkin ihbarlar aldık ancak can kaybına ilişkin olarak Allah'a şükür bir haber yok. O yıkıntı olan yerler devlet tarafından yapılacaktır. Deprem konusunda tecrübeliyiz artık. Bütün imkanlarımızla elimizden geleni yapacağız. Çok olumsuz bir durum şimdilik gözlemlemiyoruz." dedi.

 

 

 

 

 

'BÜTÜN KÖYLERLE İRTİBATIMIZ VAR'

Memiş açıklamasına şöyle devam etti: "Bütün köylerle irtibatımız var. Jandarma AFAD ekiplerini bütün köylerimizi koordine etmiş durumdayız.Telefon hatlarında bir problem gözükmüyor. Devlet olarak haberleşmeyi sağlıyoruz.

En son İçişleri Bakanımız, bizzat sayın Süleyman Soylu Bey'in takip ettiği AFAD bilgilendirme toplantılarına katıldım bizzat. Öncesi ve sonrasında neler yapılabilir diye. Biz bu çalışmaları köy köy tatbikatlarla yapıyoruz. Yaklaşık 2 bin rakımda yaşıyoruz biz. Burada kış şartları da çetin geçer. Karla mücadele, sel gibi felaketlerle ne şekilde davranmamız gerektiğine dair bunun eğitimini veriyoruz.

Ne kadar mücadele yaparsanız yapın, afet bir krizdir, orada biraz şaşırabilirsiniz. Devletimiz ve devletimizin diğer birimleri bu konuda epeyce tecrübeli. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Hepsine geçmiş olsun diliyorum."

2 KİŞİ ENKAZ ALTINDAN KURTARILDI

Vali Memiş ayrıca, Topçu Mahallesinde enkaz altında kalan 2 kişinin sağ çıkarıldığını bildirdi. Büyükşehir Belediyesi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin mahallelerde tarama faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Memiş, "Topçu Mahallesi'nde enkaz altında kalan 2 kişi sağ çıkarıldı. Ekiplerin bölgede çalışmaları devam ediyor." dedi.

TEDAVİ ALTINA ALINDI

AA'nın haberine göre depreme tandırda ekmek pişirirken yakalanan ve enkazdan yaralı çıkarılan kadın, hastaneye kaldırıldı.

İlçeye bağlı Topçular Mahallesi'nde yaşayan Ayten Kırmacı, evinin yakınındaki tandırda ekmek pişirirken depreme yakalandı.

Sarsıntının etkisiyle yıkılan tandırın altında kalan Kırmacı, çevredekilerin ve AFAD ile 112 Acil Servis ekiplerinin yardımıyla enkaz altından çıkarıldı.

Evinde ilk müdahalesi yapılan Kırmacı, daha sonra sedyeyle ambulansa alınarak sağlık ekiplerince Köprüköy Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

 

Play Video

 

BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, depremin ardından ekiplerin inceleme başlattığını bildirdi.

Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Merkez üssü Erzurum'un Köprüköy ilçesi olan 5,1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimizi gerekli incelemeleri başlatmaları için bölgeye sevk ettik. Erzurum'umuza ve ülkemize geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

 

 

"BU BÖLGEDE TALİ FAYLAR DA VAR"

Habertürk TV'ye açıklamalarda bulunan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Prof.Dr. Şerif Barış da, "Bu Kuzey Anadolu Fay Zon'u üzerindeki kırıklardan bir tanesi. Bu bölgede ana fay dışında tali faylar da var. Kuzey Anadolu Fay Zon'u Türkiye'nin en önemli deprem kuşaklarından biri. Benim öncelikli görüşüm deprem konusunda daha çok bilinçlenmek ve buna göre deprem kuşaklarının olduğu Türkiye'de önceden depremlere hazırlıklı olmaktır.

 

 

 

Ahırlarda da olabilir, konutun müştemilatında olabilir. Kerpiç binalarda basit sarsıntıda bile beklentinin ötesinde hasar olabiliyor. Can kaybının olmadığı bilgisi şimdilik bizi rahatlattı diyebilirim. Ama tek tek bütün köylere ulaşarak bu bilgiyi ilerleyen saatlerde sizinle paylaşabilirim. Şu anda can kaybı ve yaralı yok.

2 MAHALLEDEN HASAR İHBARI

Öte yandan Köprüköy ilçesinde meydana gelen, 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye hareket etti. AFAD İl Müdürlüğü'ne, Köprüköy'e bağlı Alaca ve Doğatepe mahallelerinde hasar olduğu ihbarı ulaştı. Ekipler, 2 mahalleye de ulaşmaya çalışıyor.

 

Play Video

 

DÜŞEN KAYALAR YOLU KAPATTI

Öte yandan deprem anında sarsıntının etkisiyle Hınıs-Köprüköy kara yoluna kaya parçaları düştü. Trafiğe kapatılan kara yolunda jandarma ekipleri güvenlik önlemi aldı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yolun açılması için çalışma başlattı.

ARTÇI SARSINTILAR

Erzurum Köprüköy'de, saat 15.40'ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden sonra artçı sarsıntılar da oldu. Saat 16.04'te Köprüköy'e 18 kilometre uzaklıktaki Pasinler ilçesinde 1.7 büyüklüğünde deprem olurken, Köprüköy'de saat 16.04'te 1.8 ve saat 16.13'te 2.2 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi. Saat 16.20'de merkez üssü Pasinler ilçesi olan 1.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Köprüköy'de ise saat 16.26'da 2.0, 16.31'de ise 1.4 büyüklüklerinde 2 sarsıntı daha oldu.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Erzurum Valiliği de, Köprüköy ilçesinde meydana gelen depremle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "İlimiz Köprüköy ilçesinde 5.1 şiddetinde deprem meydana gelmiştir. İl merkezinden de hissedilen deprem sonrası AFAD, Karayolları, Jandarma, Emniyet ve belediye ekiplerimiz ilçe merkezi ve köylere intikal ederek, tarama faaliyetlerine başlamışlardır. Şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır" denildi.