Erzurum

İZMİR'DE TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA GENELGEYE UYULUYORMU

İZMİR

Ülkemizde koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlere bir yenisi daha eklendi. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan Toplu taşımalara ayakta yolcu yasağı getirildiğini bildirirken yeni kurallar vatandaşlarla paylaşıldı. Bakanlık kararıyla Covid-10 tedbirleri konulu ek genelge 81 ilin valiliğine gönderildi. Peki, Otobüs, metro ve metrobüslerde ayakta yolcu yasaklandı mı? Yeni toplu taşıma kuralları ne oldu, ayakta yolcu yasak mı? İşte detaylar…

Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir.

Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarından; raylı sistem araçlarında (metro, tramvay vb.) koltukların tamamı ve ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50'sine kadar (AW-4 sayısının yarısı) yolcu alınabilecektir.

Metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında oturan yolcu sayısı kadar (karşılıklı dörtlü koltuklarda iki koltuğu kullanılmadan ve karşılıklı yüz yüze gelmeden çapraz oturma düzeniyle) ve ayakta yolcu kapasitesinin 1/3'üne kadar yolcu alınacak, ayakta yolcuların yakın temasını engellemek için araç zemininde etiket uygulaması yapılacaktır. Araç kapasitesinin dolması halinde sürücü tarafından yolcu alınmayacak, ısrarla biniş olması halinde ise araç hareket ettirilmeden sürücü tarafından kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulacaktır.

Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha/tabela herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle belirlenecektir.