Dünyada yeni dönem başlıyor: Trump'tan şov var:

Türkiye'den 4 talep

20.01.2025 14:19:00 0
Dünyada yeni dönem başlıyor: Trump

Donald Trump'ın yemin ederek resmen görevine başlayacağı yarınki yemin tören öncesi hazırlıklar tamamlandı. Soğuk hava koşulları nedeniyle bu yıl Kongre Binası içinde gerçekleştirilecek olan tören Türkiye saatiyle 20:00'de başlayacak. Türkiye'nin Trump döneminde ABD'den 4 talebi olacak.

ABD'de 5 Kasım 2024'te yapılan başkanlık seçimlerini kazanarak ülkenin 47. başkanı olmaya hak kazanan Trump, yarınki yemin töreninin ardından ikinci kez Beyaz Saray'a başkan olarak dönecek.

Başkent Washington'da haftalardır süren yemin töreni hazırlıklarında sona gelinirken, Trump'ın ani bir kararla aşırı soğuk havayı gerekçe göstererek yemin törenini Kongre bahçesinden Kongre binasının içine almasıyla bazı planlar revize edildi.

İLK KEZ KAPALI MEKANDA

Pazartesi günü Washington'da hava sıcaklığının en düşük eksi 11, en yüksekse eksi 5 santigrat derece olması ve rüzgar etkisiyle birlikte havanın daha da soğuk hissedilmesi bekleniyor. Meteoroloji uzmanları, soğuk hava nedeniyle Trump'ın yemin töreninin son 40 yılın en soğuk töreni olmasının beklendiğini aktardı.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı açıklamada, “İnsanların herhangi bir şekilde zarar gördüğünü ya da yaralandığını görmek istemiyorum” dedi.

Dünyada yeni dönem başlıyor: Trump'tan şov var: Türkiye'den 4 talep - Resim : 1

Açılış töreninin 1985'ten bu yana ilk kez kapalı mekana taşınması kararından dolayı kendisini “harika” hissettiğini de sözlerine ekleyen Trump, “Doğru kararı verdiğimizi düşünüyorum” dedi.

SINIRLI SAYIDA KATILIM

Kongre bahçesinde yapılması planlanan ve binlerce kişinin davet edildiği yemin töreninin kapalı mekana alınmasıyla çok sayıda kişi bu alanda töreni takip edemeyecek.

Ulusal Park Servisi tarafından Trump'ın açılış komitesine verilen izne göre, bileti olmayan 250 bin kişinin açık hava töreni için National Mall olarak bilinen, Kongre ve Washington Anıtı arasındaki alanda durması bekleniyordu.

Öte yandan güvenlik önlemleriyle ilgili bir basın toplantısı düzenleyen güvenlik birimleri, Washington'da alınan geniş önlemleri detaylı şekilde kamuoyuyla paylaştı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ÜST SAFHADA
Temmuz 2024'te suikast girişimine maruz kalan Trump'ın yemin töreninde, güvenlik kuvvetlerinin ilave güvenlik önlemleri aldığı belirtildi.

Yaklaşık 25 bin güvenlik personelinin görev yapacağı yarınki yemin töreni gününde, binlerce başkent polisinin yanı sıra Gizli Servis, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Ulusal Muhafızlar ve diğer federal güvenlik birimlerinden çok sayıda kişi görev yapacak.

Yaklaşık 8 bin Ulusal Muhafızın da görev yapacağı yemin töreni gününde, Washington'daki ana caddelerin büyük bölümü kapalı olacak.

Kentin farklı bölgelerinde 100'den fazla kontrol noktası oluşturacak olan polis ve diğer güvenlik unsurları, aynı zamanda çok sayıda K-9 köpeğini de görevlerinde kullanacak.

Güvenlik yetkilileri, gün boyunca Washington semalarında son teknolojiyle donatılmış bir polis helikopterinin de sürekli tur atacağını ve olası bir saldırı veya şüpheli durumun tespiti için görev yapacağını açıkladı.

YEMİN ÖNCESİ MİTİNG

Trump, göreve başlama arifesinde 'Amerika'yı Yeniden Harika Yap Zafer Mitingi' düzenliyor.

Binlerce Donald Trump destekçisi Trump'ın ABD göç ve ticaret politikasını agresif bir şekilde yeniden şekillendirme planlarıyla iktidara dönmesinden bir gün önce, Pazar günü zaferini kutlamak için Washington'daki bir arenayı doldurdu.

Dünyada yeni dönem başlıyor: Trump'tan şov var: Türkiye'den 4 talep - Resim : 2

Trump'ın pazartesi günü yapılacak yemin töreni kutlamalarının bir kısmına ev sahipliği yapacak olan kapalı hokey ve basketbol sahası Capital One Arena'da düzenlenecek "Amerika'yı Yeniden Harika Yap Zafer Mitingi"ne gelişini bekleyen hayran kitleleri, müzisyen Kid Rock'ın performansıyla dans etti.

Dünyada yeni dönem başlıyor: Trump'tan şov var: Türkiye'den 4 talep - Resim : 3

Seçilmiş Başkan Donald Trump, 19 Ocak 2025'te Washington'da ikinci dönemine başlamasından bir gün önce düzenlenen bir miting sırasında bir video ekranına yansıtılıyor.

TRUMP'IN YARINKİ PROGRAMI
Trump, yemin töreni gününün sabahında ilk iş olarak Beyaz Saray'ın karşısında bulunan tarihi St. John's Kilisesi'nde geleneksel ayine katılacak.

Ayinin ardından Beyaz Saray'daki geleneksel törende Trump ile eşi Melania Trump, Joe Biden ile eşi Jill Biden'ı uğurlayacak.

Daha sonra Kongre binasına geçmesi beklenen Trump, açılış konuşmalarının ardından ve seçilmiş başkan yardımcısı JD Vance'in yemin etmesinin ardından ABD doğu saatiyle tam 12.00'de Yüksek Mahkeme Başkanı Yargıç John Roberts'ın huzurunda yemin edecek.

Daha sonra Trump, ikinci başkanlık döneminin ilk konuşmasını yapacak.

Törenin ardından Kongre binası içinde başkanlıkla ilgili bazı resmi belgeleri dolduracak olan Trump, Kongre üyelerine geleneksel öğle yemeği verecek.

Soğuk hava nedeniyle dış mekandaki etkinliklerin kapalı alanlara alındığı bu yılki programda Trump, Kongredeki tören ve işlemlerin ardından Capital One Arena'ya geçecek ve burada destekçilerine hitap edecek. Geleneksel başkanlık geçit töreni de bu spor kompleksinde gerçekleştirilecek.

Daha sonra Beyaz Saray'a geçecek olan Trump, ikinci dönem başkanlığının ilk gününde çok sayıda başkanlık kararnamesine imza atacak.

Trump daha sonra 3 ayrı başkanlık balosuna katılacak ve bu etkinliklerde katılımcılara hitap edecek.

"DONALD TRUMP BOZGUNCULUĞU GERİ DÖNDÜ"

ABD merkezli dünyaca ünlü haber ve politika dergisi TIME, yarınki yemin töreni ardından göreve başlayacak Donald Trump’ı kapağına taşıdı.

TIME dergisi, yarınki yemin töreninin ardından göreve başlayacak Trump’ı ‘O döndü’ cümlesiyle kapağına taşıdı.

Dergide yayınlanan ‘Donald Trump bozgunculuğu döndü’ başlıklı yazıdaysa Trump’ın ‘öngörülemez bir güç’ olduğu ve ABD’yi on yıl önce hayal bile edilemeyecek ölçüde değiştirdiği yazıldı.

Dünyada yeni dönem başlıyor: Trump'tan şov var: Türkiye'den 4 talep - Resim : 4

KİMLER KATILACAK?
Trump, geleneksel yemin töreni davetiyelerine birkaç yabancı lideri de dahil etti. Trump ayrıca geleneğin dışına çıkarak dünya liderlerine yemin törenine katılmaları için davetiye yolladı.

Daha önce güvenlik gerekçesiyle yemin törenlerine katılmayan liderler yerine diplomatlar gönderiliyordu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping : Trump, Aralık ayında Xi'yi törene davet etti; sözcüleri, yaklaşan bir ticaret savaşının ortasında bile Çinli mevkidaşıyla etkileşime girmeye hazır olduğunun bir işareti olduğunu söylüyor. Xi katılmayacak , ancak Başkan Yardımcısı Han Zheng katılacak.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Trump'ın töreninde yer alacağını açıkladı. Trump bir zamanlar aşırı sağcı lideri "Arjantin'i yeniden harika yapabilecek" bir adam olarak selamlamıştı ve Aralık ayında Milei'yi Florida'daki Mar-a-Lago ikametgahında ağırlamıştı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin katılıp katılmayacağı belirsizliğini koruyor. Ofisi, programı uygunsa katılmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban : Popülist lider Orban, Trump'ın yakın bir müttefiki ve seçilen başkanın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını sonlandıracağına inandığını söyledi. Yerel medyaya göre, bir devlet konuşması nedeniyle bunu başaramayacak.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Trump, Trump'ın ilk başkanlığından bu yana bir "kardeşlik" paylaştılar. Aralık ayındaki seçim zaferinin ardından Modi, Trump'ı arayıp tebrik eden ilk kişilerden biriydi. Başbakan katılmayacak olsa da , Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar onu temsil edecek.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, Trump'ın Aralık ayındaki zaferini Latin Amerika için de bir zafer olarak selamladı. Ofisi, göreve başlama töreni için Washington'a seyahat etmek üzere yeniden seçim kampanyasına ara vereceğini doğruladı.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin ofisi henüz katılımını doğrulamadı. Trump'ın oğlu Donald Trump Jr., Bukele ile arkadaş ve Temmuz 2024'te San Salvador'da onun göreve başlama törenine katıldı.

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro : "Tropiklerin Trump'ı" lakaplı aşırı sağcı politikacı davet edildi ancak seyahat yasağı nedeniyle katılmayacak . Pasaportuna, kaybettiği 2022 genel seçimlerinin sonuçlarını bozmaya yönelik iddia edilen girişimler de dahil olmak üzere çeşitli soruşturmalar sırasında ülkenin Yüksek Mahkemesi tarafından el konuldu.

Toplantıya, yakın zamanda AB Parlamentosu'nda sağcı Avrupa Muhafazakârları ve Reformcular Partisi'nin lideri olan eski Polonya Başbakanı Mateusz Morawieck de katılacak.

Türkiye'den ise Washington Büyükelçisinin katılması bekleniyor.

Tesla CEO’su Elon Musk, Amazon’un sahibi Jeff Bezos ve Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg de yemin törenine katılacak.

Yaşayan tüm ABD başkanlarının yemin törenine katılması bir gelenek. Görevi devredecek olan Başkan Joe Biden ve eşi Jill Biden Pazartesi günkü törene katılacak. Biden dört yıl önce Trump'ın kaybettiği seçimlerin ardından yemin ettiğinde, Trump seçimi kazandığı inancını koruduğu için törene katılmamıştı.

Eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton da Trump'ın yemin törenine katılacak. Bush ve Clinton, eşleri Laura Bush ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte orada olacak. Barack ve Michelle Obama'nın ofisinden yapılan açıklamada, “Eski first lady Michelle Obama yaklaşan yemin törenine katılmayacak” denildi.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eşi Douglas Emhoff'un da Pazartesi günü törende olması bekleniyor. Harris geçen yılki başkanlık seçimlerinde Demokratlar’ın adayıydı.

KİMLER DAVETLİ DEĞİL
İngiltere Başbakanı Keir Starmer davet edilmedi, ofisi Perşembe günü bunu doğruladı. Ancak, Reform UK partisinden aşırı sağcı siyasetçi Nigel Farage davet edildi ve hazır bulunacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve büyük ölçüde merkezci hükümetlere sahip olan Avrupa Birliği ve NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) üyelerinin büyük kısmı görmezden gelindi.

Almanya Devlet Başkanı Olaf Scholz da reddedildi. Ancak, eş lider Tino Chrupalla tarafından temsil edilecek olan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin lideri Alice Weidel'e bir davet gönderildi.

İspanya'nın sağcı Vox Partisi'nin lideri Santiago Abascal ve Portekiz'in popülist Chega Partisi'nin lideri Andre Ventura da orada olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron davet edilmedi, ancak Macron ve Trump'ın dostça ilişkileri var. Bunun yerine, Reconquest partisinden Fransız aşırı sağcı siyasetçi Eric Zemmour hazır bulunacak.

WASHİNGTON'A GELDİ

Donald Trump, destekçilerinin Kongre Binası'na düzenlediği saldırının gölgesinde başkentten ayrılmasından dört yıl sonra Cumhuriyetçi Parti'nin zaferle döndüğü ikinci yemin töreni öncesinde ailesi, destekçileri ve siyasi müttefikleriyle kutlama yapmak üzere Cumartesi akşamı Washington'a geldi.

Trump, yıllardır sahip olduğu Boeing 757 uçağının askeri versiyonu olan, toz mavisi ve beyaz renklerle boyanmış bir C-32 ile evinin bulunduğu Florida Palm Beach’ten Washington'a geldi. Başkan'ın da içinde bulunduğu zaman Air Force One olarak anılan uçak, Trump'ın Pazartesi günü 47. başkan olarak göreve başlamasına bir gönderme olarak, Özel Hava Misyonu 47 olarak adlandırılıyor.

Trump iktidara dönüşünü, Washington'un yaklaşık 50 km dışında, Sterling, Virginia'daki Trump Ulusal Golf Kulübü'nde bir parti ve havai fişek gösterisiyle kutladı.

MAAŞI DA BELLİ OLDU

ABD Başkanı Donald Trump yıllık 400 bin dolar maaş alacak. Trump böylece Beyaz Saray'da aylık 33 bin 333 dolarla geçinmeye çalışacak gibi görülse de kendisinin girişimleriyle ortaya çıkardığı iş potansiyellerinden gelen gelirleri milyonlarca doları aşıyor.

"SUİKAST BELGELERİNİ YAYINLAYACAĞIM"

Seçilmiş Başkan Donald Trump, Pazar akşamı Washington'daki Capital One Arena'da yaptığı göreve başlama öncesi konuşmasında, eski başkan John F. Kennedy, kardeşi Robert F. Kennedy ve insan hakları lideri Martin Luther King Jr.'ın suikastlarına ilişkin gizli belgelerin "hepsinin yayınlanacağını" söyledi.

Trump, "büyük ilgi gören diğer konuların" da gizli kayıtlarının gizliliğinin kaldırılacağını sözlerine ekledi.

 

BITCOIN'i UÇURDU

ABD’nin 47’nci başkanı Donald Trump, bugün görevine başlıyor. Atacağı adımların bütün dünyayı etkilemesi beklenirken, para piyasalarında da kapsamlı bir heyecan var. “Seçilirsem ABD’yi kripto paranın merkezi yapacağım” diyen Trump’ın seçilmesinin ardından Bitcoin 100 bin doların üzerini gördü.

Kendi ismiyle de kripto para çıkaran Trump, bir günde milyar dolarlık gelir elde etti. Şaka coini 24 saat içinde 77 dolar fiyata ulaşarak 15 milyar dolar civarında piyasa değeriyle en büyük 14 kripto para arasına girdi.

YEMİN TÖRENİ SAAT KAÇTA

ABD Yüksek Mahkemesi Başyargıcı John Roberts’ın yöneteceği yemin töreni, Washington saati ile 12'de (TSİ 20.00) gerçekleştirilecek. Törenin ardından açılış konuşması yapması beklenen Trump, geçtiğimiz günlerde belirttiği gibi moral verici ve birleştirici bir dil kullanacak. Bu, 2017’deki ilk konuşmasında parçalanmış bir ülkeyi anlattığı ‘Amerikan katliamı’ tanımından farklı bir yaklaşım olarak görülüyor.

ABD’DEN BEKLENEN 4 ADIM

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Türkiye, Trump’ın ikinci başkanlık döneminde ABD ile ilişkileri yeni bir seviyeye taşımayı hedefliyor. Gündemde ABD'nin PKK/YPG’ye desteği, CAATSA yaptırımları, F-35 programı ve F-16 teslimatları var.

SURİYE’DE PKK/YPG DESTEĞİ SONLANDIRILMALI

Türkiye’nin ABD ile ilişkilerindeki en sıcak başlıklardan biri, Washington’un Suriye’deki PKK/YPG’ye verdiği destek. Ankara, ABD’nin bu desteği tamamen sonlandırmasını istiyor. Türkiye, Trump’ın Suriye’deki askeri müdahale karşıtı tutumunu korumasını bekliyor ve bölgedeki istikrarın sağlanması için iş birliğini şart görüyor.

CAATSA YAPTIRIMLARI KALDIRILMALI

CAATSA yaptırımları, Türkiye-ABD ilişkilerinde yıllardır çözüm bekleyen önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. ABD’nin S-400 savunma sistemi gerekçesiyle uyguladığı bu yaptırımlar, ilişkilerde önemli bir engel oluşturuyor. Ankara, Trump yönetiminden bu yaptırımları tamamen kaldırmasını talep ediyor ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin bu adımla güçlenebileceğini vurguluyor.

F-35 PROGRAMINA DÖNÜŞ VE BORÇ ÖDEMESİ

ABD, Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmış, ancak bu süreçte Türkiye’nin yaptığı 1,45 milyar dolarlık ödeme hala iade edilmemişti. Türkiye, Trump yönetiminden F-35 programına yeniden dahil edilmesini ve ödemeler konusunda adım atılmasını bekliyor. Ankara, aynı zamanda yerli savaş uçağı KAAN’ın geliştirilmesinin ardından ABD’nin bu programdaki tutumunu gözden geçirmesini umuyor.

F-16 TESLİMATLARI TAMAMLANMALI

ABD Kongresi tarafından onaylanan F-16 satışları, Türkiye’nin savunma kapasitesini artırmak için kritik bir adım olarak görülüyor. Türkiye, 40 adet F-16 teslimatının hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını bekliyor. Ayrıca, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırması, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim konusu olarak dikkat çekiyor.


LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 21 16 2 3 33 51
3.Samsunspor 21 12 5 4 11 40
4.Eyüpspor 21 11 4 6 15 39
5.Göztepe 21 10 7 4 13 34
6.İstanbul Başakşehir 21 9 7 5 9 32
7.Beşiktaş 20 8 4 8 8 32
8.Kasımpaşa 21 6 5 10 -3 28
9.Alanyaspor 21 7 7 7 -3 28
10.Rizespor 21 8 10 3 -10 27
11.Trabzonspor 20 6 6 8 10 26
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 21 7 10 4 -16 25
14.Konyaspor 21 6 9 6 -6 24
15.Sivasspor 21 6 10 5 -9 23
16.Kayserispor 20 3 9 8 -20 17
17.Bodrum FK 21 4 13 4 -14 16
18.Hatayspor 21 1 13 7 -17 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5