Gözaltı kararlarına tepki yağdı

Gözaltı kararlarına tepki yağdı

CHP'li İBB Başkanı'nın gözaltına alınmasına tepki yağarken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den de açıklama geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu sabah saatlerinde basın danışmanı Murat Ongun ile beraber gözaltına alındı. CHP'li İBB Başkanı'nın gözaltına alınması ardından tepkiler çığ gibi büyürken CHP saat 14.00'te Genel Merkez'de toplantı yapacağını duyurdu. Partiden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve yol arkadaşlarımızın yanındayız; baba ocağında buluşuyoruz. Saat 14.00’te Genel Merkezimizde, il ve ilçe örgütlerimizde olacağız"

Gözaltı kararlarına tepki yağdı - Resim : 1

 

Öte yandan siyasiler ve sanatçılar İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına şu açıklamalarla tepki gösterdiler;

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL

"Milletin yerine karar vermek, halkın iradesinin yerine geçmek ya da ona engel olmak için güç kullanmak darbedir. Şu anda bir sonraki cumhurbaşkanını milletin belirlemesine engel olmak üzere bir güç devrededir. Bir sonraki cumhurbaşkanımıza darbe girişimi ile karşı karşıyayız... Milletimiz devletini sever ama birileri tarafından devlet milletin karşısına dikilirse millet buna izin vermez. Esas güç millettir ve en sonunda millet kazanır... Yine öyle olacak. Teslim olmayacağız. En sonunda yine milletin dediği olacak ve Türkiye kazanacak"

Halktv'de açıklamalarda bulunan Özgür Özel, şunları da kaydetti:

"Şu anda Türkiye darbe girişimiyle karşı karşıya. İnsanlar "seçme hakkım elimden alınacak mı" diyor. Erdoğan'a sesleniyorum darbe sana yapıldığında ben karşısındaydım, sen bugün yapılan darbenin neresindesin kardeşim. Bugün 15 Temmuz'da sana yapılan bugün CHP'ye yapılıyor"

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BURHANETTİN BULUT

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, süreci "darbe" olarak değerlendirdi. Bulut, "Geçmiş dönemde Balyoz, Ergenekon’da olduğu gibi bir senaryo çiziliyor. Ve onun üzerinden bir suç icat ediliyor. Sabah yapılan operasyonların tanımı; ilk seçimlerde cumhurbaşkanı olacak kişiye darbe yapılmıştır" dedi. Burhanettin Bulut, gözaltının ardından şu açıklamalarda bulundu:

"Dün diploma iptal edildi bu insanların mevcutta tapusunda, aklınıza gelebilecek tüm devlet evrakında bir tehlikeye işaret etmektedir. Bu da bir darbedir. Şu anda 100’ün üzerinde insana soruşturma açılmış, gözaltılar var, baktığınızda her çeşit insanı almış durumdalar. Kent uzlaşısı diyorlar, biz zaten söylüyorduk, sadece DEM’li değildi ki Saadet var, MHP var içerisine… Daha doğrusu kentte daha önce başka partilere oy vermiş insanlardan bir talepti, sandıkta ittifaktı, alenen açık bir şekilde yapılan işti. Geçmiş dönemde Balyoz, Ergenekon’da olduğu gibi bir senaryo çiziliyor. Ve onun üzerinden bir suç icat ediliyor. Sabah yapılan operasyonların tanımı; ilk seçimlerde cumhurbaşkanı olacak kişiye darbe yapılmıştır.

Sabah erken saatlerde genel merkeze geldik, genel başkanımızla bir değerlendirme yapıldı. Sonra İstanbul milletvekilleri ve hukukçu milletvekilleri o saatte İstanbul’a davet edildi. Meclis açılacak bugün, meclisteki milletvekillerimiz de gelecek bir değerlendirme yapacağız. 14.00’te tüm örgütlerimizi davet ettik. Tüm il, ilçe başkanlarımız, parti sözcümüz basın açıklaması yapacak. Gelişime göre de eylem planlarımızı açıklayacağız.

Bugün bu organize kötülüğü planlayanlar aslında düğmeye ön seçim kararı aldıktan sonra bastılar. Sözde tek bir aday var ne gereği var niye böyle yapıyorsunuz bu bit oyun diye ifade ederlerken aslında bu korkularının ifadesiydi. Biz ön seçim kararı aldığımız günden sonra her sabah bir operasyonla uyandık. Biz Türkiye’de erozyona uğramış demokrasiyi yeniden toplum hafızasına çıkarıyoruz, bir demokrasi direncini güçlendiriyoruz. Anketle ya da bir kişinin kararıyla cumhurbaşkanı adayı belirlemiyoruz. 1 milyonun üstünde üye ile adayımızı belirliyoruz. Bu aslında doğrudan demokrasinin bir örneği.

(Vali kararları) bu bir sıkı yönetim gibi. Yargı yönetimin etkisinde kalıyor, kolluk kuvvetleri keza aynı şekilde. Yapılanların hepsi bir darbe görüntüsüdür. Geçmiş dönemde Türkiye’de yapılan darbelerden farklı olarak bunu iktidar yapmıştır. Ama gelecek dönem iktidarına yapmıştır. Kendi adayını belirlemek ya da seçimsiz bir döneme evrilmek adına yaptığı bir darbe girişimidir"

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ

"Bu ülkede hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi ve millet iradesini savunan herkes bilmelidir ki, seçilmiş bir belediye başkanına yönelik bu girişimler asla ama asla kabul edilemez. Dün diploma iptali, bugün sabahın erken saatlerinde Ekrem Başkanımızın evinin önüne yığılan polisler ve ekibine yönelik gözaltı işlemleri… Bu tablo, hukuk devletine yakışmıyor. Gözaltı nedeni belli olmasa da; Daha önce adliyeye gidip ifade veren bir belediye başkanını, bugün koştur koştur gözaltına almak neyin göstergesidir? Eğer gerçekten adaleti arıyorsanız, önce hukukun temel ilkelerine sadık kalınmalıdır. Bilinmelidir ki, milletin iradesine yapılan hiçbir müdahale karşılıksız kalmaz. Hukuk dışı yöntemlerle, baskılarla, tehditlerle yapılan bu uygulamalardan en büyük zararı demokrasimiz görecektir. Ancak biz susmayacağız! Hiç kimse de unutmasın: Ekrem Başkanımız yalnız değildir"

Öte yandan Mansur Yavaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması nedeniyle yurt dışı seyahatini yarıda bırakarak Türkiye'ye dönüş yapıyor.

DEM PARTİ EŞ BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na ve beraberinde belediye başkanları, gazeteciler ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik gerçekleştirilen operasyon, demokrasiye, halk iradesine yönelik açık bir saldırıdır. Halkın iradesine karşı yapılan bu hukuksuzluğu reddediyoruz ve en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu yanlış yoldan bir an evvel dönülmeli, halkın iradesinde saygı gösterilmeli. DEM Parti olarak, demokratik siyasete yönelik her türlü baskıya karşı durmaya devam edeceğiz. İstanbul halkının ve Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren tüm kesimlerin yanında olduğumuzu belirtiyor, Ekrem İmamoğlu ve gözaltına alınan herkesin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz"

DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TÜLAY HATİMOĞULLARI

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ilçe belediye başkanlarının, gazetecilerin içerisinde olduğu onlarca kişinin sabahın erken saatlerinde evine baskın yapılarak gözaltına alınması kabul edilemez! En güçlü şekilde reddediyoruz! Bu operasyon hukuk sınırlarını tanımayan, siyasi bir operasyondur.

Sandık, oy, makam uğruna Türkiye’deki toplumsal gerilim ve kutuplaşmayı onarılmaz bir yere doğru götürmektir. Bu ülkenin en büyük kentinin belediye başkanının siyasi sakilerle sabah baskınıyla gözaltına alınması yüzlerce yıl unutulmayacak bir utançtır. Adalete olan inancı tuzla buz eden bu operasyon, siyasetin yargı eliyle dizayn edilmesidir.

Türkiye’nin ihtiyacı sabahın köründe polis baskınlarıyla belediye başkanlarını gözaltına almak değil; daha fazla demokrasi ve daha fazla hukuktur. Herkesi uyarıyoruz. Adalete olan inanç biterken, birlikte eşit ve adil yaşam umudu büyük zarar görecektir. Gidilen yol, yol değildir. Zararlıdır. Sayın İmamoğlu ve gözaltına alınan kişilerin derhal serbest bırakılması, yargısal süreçlerin bir intikam ve gerilim kaynağı olmaktan çıkarılması 85 milyonun hayrınadır"

DEM PARTİ'DEN RESMİ PARTİ AÇIKLAMASI

"Bu sabah saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, belediye yöneticileri ve gazetecilerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi bu uygulamaların tamamı darbe uygulamasıdır. Türkiye gittikçe daha belirgin hale gelen ve bütün siyasal ve toplumsal muhalefeti hedefleyen açık bir “yargı ve iktidar ortak yapımı” sivil darbe sürecini yaşıyor.

Partimize ve siyasetimize yönelik yıllardır sürdürülen hukuksuz, keyfi ve antidemokratik uygulamalar ne yazık ki gelinen aşamada Türkiye’nin tamamını esir almış durumdadır. Kayyımcı ve darbeci bu zihniyet, Türkiye’nin ve toplumun geleceğine kurulmuş en büyük komplodur.

Gözaltı operasyonunda ileri sürülen gerekçelerin tamamı bu darbeyi ve hukuksuzluğu örtemeyecek bahanelerdir. Kent uzlaşısını, demokratik siyaseti ve siyasi ortaklaşmayı hedef almak yerel seçimlerde alınan yenilginin hazımsızlığı ve intikamıdır. Dünkü kayyım uygulamaları da bugünkü operasyon da halk iradesine saldırıdır. Geleceğe dönük olarak da siyaseten rakibini saf dışı bırakma, iktidarını sürdürme girişimidir.

Bugün yaşananlar Türkiye halklarının barış ve demokrasi umutlarını kırmaya yönelik de bir saldırılardır. Türkiye’den başlayıp Ortadoğu’ya yayılacak değişim girişimini sabote etme çabasıdır. Asla kabul etmiyoruz. Bu uygulamaların ne Türkiye’ye ne de buna onay verenlere asla faydası olmayacaktır. Dün olduğu gibi bugün de toplum vicdanında bu uygulamaların tamamı ters tepecektir.

Partimiz, her şart ve koşulda demokratik siyaset alanının genişletilmesi için mücadelesini büyüterek sürdürecektir. Kimden gelirse gelsin hukuksuzluğun, darbenin ve keyfiliğin karşısında yer alacaktır. Kent uzlaşısını, ortak mücadeleyi, demokrasiyi, barışı ve özgürlüğü her zamankinden daha büyük bir kararlılıkla savunacaktır.

İktidara açık çağrı yapıyoruz: Bu uygulamalardan derhal vazgeçin. Yargıyı araçsallaştırmaya son verin. Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere bugün gözaltına alınanları derhal serbest bırakın"

CHP'Lİ MUSTAFA SARIGÜL

"Demokrasiden uzaklaşma ve adaletsizlik süreklilik halini aldı. Adaletsizliği kim yaşatabilmiş ki, siz yaşatacaksınız? Halkı ve hakkı mağlup etmek mümkün değildir"

EKREM İMAMOĞLU'NUN EŞİ DİLEK İMAMOĞLU

"Sahurdan sonra geldiler. 13 yaşımdaki kızım okulu bırakmak istemediğini belirtip babasıyla vedalaştı. 20 gündür 3-5 sosyal medya hesabıyla operasyonu başlattılar. Bu kadar adaletsizliğin karşısında hiç kimse susamayacak"

CHP'Lİ CEMAL ENGİNYURT

"Ülke hapishaneye döndü. Ekrem İmamoğlu ve yüzlerce insan gözaltına alındı. Recep Tayyip Erdoğan, TBMM dahil bütün Demokratik kurumları kapat. Bütün Muhalefeti tutukla. Kendine özgün bir Türkiye kur. Zindanlar bizim, saraylar sizin olsa da DİRENECEĞİZ"

TİP GENEL BAŞKANI ERKAN BAŞ

"Ellerine geçirdikleri gücü kullanarak halk iradesini kırmaya dönük girişimlerine devam ediyorlar. Bu bir darbedir. Ne olursa olsun, bu güzel ülkeyi darbecilerin insafına teslim etmeyeceğiz. Tüm halkımızı ve tüm siyasi partileri, sendikaları, meslek odaları ve demokratik kitle örgütlerini hep birlikte darbenin karşısında durmaya çağırıyoruz. Teslim olmayacağız ve bu karanlık sona erecek"

TİP'TEN RESMİ AÇIKLAMA

"İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye başkanları ve beraberindeki çalışma arkadaşlarının gözaltına alınması halk iradesine karşı açık bir darbedir. Saray rejimi, toplumsal meşruiyetini tamamen kaybetmiştir. Ülkemizin saray karanlığında kaybedecek tek bir günü kalmamıştır. Emekçi halkımız bu karanlığa teslim olmayacak, ülkemizin itildiği karanlığı mutlaka dağıtıp aydınlığa ulaşacak. Hep beraber direneceğiz, dayanışmayla kazanacağız"

CHP PARTİ SÖZCÜSÜ DENİZ YÜCEL

"Sayın Ekrem İmamoğlu’na suç örgütü lideri diyecek kadar gözleri dönmüş. Ülkenin çivisi çıkmış… Bu yaşananlar ülkenin bir sonraki cumhurbaşkanına darbe girişimidir. Milletin iradesinin tecelli etmesinin yolu kesilmeye çalışılmaktadır. Hukuka ve demokrasiye darbe yapılmıştır. Bildik senaryolarla, tanıdık iftiralarla Sayın Ekrem İmamoğlu'nun önünü kesmeye çalışmak acizliktir. Haksızlığın, hukuksuzluğun kitabını da yazsalar halkın dediği olur. Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir!"

İBB GENEL SEKRETER YARDIMCISI MAHİR POLAT

“Beni merak eden dostlarım, arkadaşlarım, kardeşlerim, bu sabah evimde arama yapılarak gözaltına alındım. Ancak bizim İstanbul’a, insanımıza ve vatanımıza duyduğumuz sevdayı hiçbir güç engelleyemez. Ekrem İmamoğlu ile birlikte İstanbul’un tüm değerlerine sahip çıkarak çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz. Herkesi sevgiyle kucaklıyorum”

KEMAL KILIÇDAROĞLU

"Milli iradeye, hukuka ve demokrasiye yönelik bu müdahale kabul edilemez. Cumhuriyet Halk Partisi’nden intikam almaya çalışanlar, milletin gözünden ve gönlünden düşmüştür. Hak, hukuk, adalet arayışımız devam edecek. Ekrem Bey’e destek ve dayanışma duygularımı iletiyorum"

Öte yandan Birgün'ün aktardığına göre Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu'na destek olmak için İstanbul'a geliyor.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ GÖKHAN GÜNAYDIN

"Ekrem İmamoğlu, Vatan Emniyet'te. Emniyete gelirken veya daha sonra sağlık kontrolüne götürülmesi gerekiyordu. Bu, güvenlik sorunu oluştururmuş. Bu nedenle sağlık ekiplerini emniyete davet etmişler. Bu, CMK’nın ruhuna aykırı. Adli kolluğun bulunduğu yerde sağlık kontrolü yapılamaz. Zaten kötü muamele var mı diye yapılıyor bu kontrol. Ekrem İmamoğlu’nun ilaçları verilemiyor, hiç kimse kendisiyle görüşemiyor"

İBB'DEN AÇIKLAMA

"Değerli İstanbullular, bugün, ülkemiz ve milletimiz adına son derece üzücü bir sürece tanıklık etmekteyiz. Hukukun üstünlüğü ve demokratik iradeye olan inancımız doğrultusunda, yaşanan gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz.

Adaletin en kısa sürede yeniden tesis edileceğine ve başta Sayın Başkanımız olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımızın görevlerine döneceğine olan inancımız tamdır.

Bu süreçte, bizlere düşen en önemli sorumluluk, 16 milyon İstanbulluya bugüne kadar olduğu gibi kesintisiz ve kaliteli hizmet sunmaya devam etmektir. Tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte görevimizin başında olacak, şehrimize olan sorumluluğumuzu aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Her şeyin en kısa sürede daha güzel olacağına olan inancımızla, saygılarımızı sunarız"

CHP'DEN "ÜYE OLUN" ÇAĞRISI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınması ardından CHP seçmenlerine çağrıda bulunarak, "üye olun" çağrısında bulunuldu. Çağrıda şu ifadeler yer aldı;

"GÜN BUGÜNDÜR! Bu bir sivil darbedir! Halkın iradesine darbe vuruluyor! Meydanları kapatacaklar, sosyal medyayı yavaşlatacaklar ama bizi susturamayacaklar! Bu darbeye karşı en güçlü tepkiyi vermek için il ve ilçe örgütlerimizde ya da online olarak hemen CHP’ye üye olup Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu’na sahip çıkabilirsiniz!"

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI ALİ BABACAN

"Türkiye artık bir rejim değişikliğine gitmiş demektir. Artık Türkiye'de seçilmiş bir iktidar eliyle bir darbe yapılmış ama her darbenin geçici niteliği vardır ya askeri darbeyi yapan generaller ne der 'Bu geçici merak etmeyin, bir süre sonra demokrasiye geçeceğiz’ derler ama bunların normal bir demokrasiye geçme niyetinin de olmayacağı bir rejim değişikliğini maalesef Türkiye’de uygulamaya çalışıyorlar"

İYİ PARTİ LİDERİ MÜSAVAT DERVİŞOĞLU

"Bu bir darbedir. Türkiye’de bugün itibarıyla seçme ve seçilme hakkı, hürriyet, demokrasi, hukuk ve anayasal haklar askıya alınmıştır. Erdoğan yeniden aday olursa, tüm muhalefet seçimi protesto etmelidir. Biz, Atatürk gibi dik duracağız. Tarih, aynılarını yapan darbecileri nasıl yazdıysa bugün, bu işe imza atanları da o şekilde yazacaktır"

Öte yandan İYİ Parti lideri Dervişoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasının ardından divan üyeleri ve 81 il başkanıyla toplantı yapacak. Bu kapsamda partinin il başkanları Ankara'ya doğru yola çıktı.

CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÖZGÜR ÇELİK

"Bir milletvekilimizden aldığımız bilgiye göre, iki avukatımız Büyükşehir Belediye Başkanı'mızla görüşmek için emniyet binasının içerisine girdiler"

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARIKAN

"Ülkeyi idare eden kişi de diploma tartışmasıyla karşı karşıya. Ülkeyi yönetmeye talip olan kişi de diploma tartışmasıyla karşı karşıya. Tartışmanın başladığı akşamın sabahında, sahur vakti bir belediye başkanı gözaltına alınıyor. Cumhurbaşkanlığı ön seçimine katılmasına 4 gün kala, bu gözaltının zamanlaması da son derece manidar"

GELECEK PARTİSİ AHMET DAVUTOĞLU

"Arkadaşlar bu bir rezalettir. Bir akademisyen olarak hicap duyuyorum. Cumhurbaşkanlığı makamına gelmek için diploma savaşlarının yapılıyor olması Türkiye için en büyük ayıp en büyük rezalet, en büyük skandaldır"

ÖZGÜR ÖZEL VE DİLEK İMAMOĞLU BİR ARAYA GELDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dilek İmamoğlu ile görüşmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun evine gitti.

CANAN KAFTANCIOĞLU

"İstanbul halkının seçtiği Belediye başkanına, İstanbul halkının iradesine hukuk alet edilerek darbe yapılıyor an itibariyle.. Asla kabul edilemez, emaneti alıyoruz… Bu hukuksuzluk karşısında haksızlığa uğrayanların yanında olmak için İstanbul’da olacağım ayarlar ayarlamaz…."

AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKİYE RAPORTÖRÜ NACHO SANCHEZ AMOR

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 100 kişiyle birlikte gözaltına alınması ve 4 günlük gösteri yasağı haberlerini büyük bir endişeyle takip ediyorum. Son aylardaki tüm hamlelerde olduğu gibi yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı işin içinde. Tam bir otoriter devlete doğru tam gaz ilerleniyor"

SANATÇILARDAN DA TEPKİ YAĞDI

Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçim şarkılarını yapan ünlü sanatçı Onur Akın, "Aldırdığınız hukuk dışı diploma kararınızla, Çanakkale Zaferi'nin 110. yılında , bütün dünyanın gözü önünde hürriyet, adalet, eşitlik, hak, hukuk ve vatan için şehit düşmüş atalarımızın ruhlarını incittiniz. Ramazan'da kul hakkına girdiniz. Kazandığınızı sandığınız bu gün, asıl kaybettiğiniz gündür. Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner. Ekrem İmamoğlu yalnız değildir" dedi.

SEMİHA YANKI

Ünlü sanatçı Semiha Yankı ise Ekrem İmamoğlu ile olan fotoğrafını paylaşarak "Yanındayız Başkanım" notunu düştü.

TOLGA SAĞ

Ünlü sanatçı Tolga Sağ ise Ekrem İmamoğlu'nun sabah gözaltına alınmadan önceki görüntülerini paylaşarak "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!" diyerek destek verdi.

ZÜLFÜ LİVANELİ

CHP'de uzun yıllar siyaset yapan usta sanatçı Zülfü Livaneli ise "Hak hukuk gözetmeden Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etmek onu durdurmaya yetmez. Ekrem İmamoğlu, tanıdığım en mücadeleci, en cesur ve hiçbir zorluktan yılmayan bir insan. Mutlaka başaracaktır" dedi.

LEVENT ÜZÜMCÜ

Ünlü oyuncu Levent Üzümcü de "Belki üniversite, belki lisedesin…aklın almıyor, sinirlerin bozuluyor, ümidine ve hayallerine tutunmaya çalışıyorsun ya… hah işte, bu duyguyu ve sana bunu yaşatanları asla unutma cancağzım. Unutursan hatırlatır kendini bunlar, aman deyim... Demokrasi ne güzel şey değil mi?” ifadelerini kullandı.

OĞUZHAN UĞUR

"Bugün yayına girecek olan ve sözü Grand Kartal Otel Yangını mağdurlarına bıraktığımız Mevzular Açık Mikrofon Özel programını, Cuma yayınlayacağımız Saygı1 mor ve ötesi bölümünü ve hafta sonu yayında olmasını planladığımız, sözü geçtiğimiz haftalarda katledilen Mattia Ahmet Minguzzi’nin sevgili annesi Yasemin Minguzzi’ya ve geçtiğimiz aylarda katledilen Ata Emre Akman’ın sevgili annesi Zuhal Akman’a bıraktığımız Mevzular Açık Mikrofon programlarımızın yayın tarihlerini ileri bir tarihe erteliyoruz. Bu ortamda kimsenin sesini duyurabileceğimizi sanmıyoruz"

GÖZALTI KARARINI DESTEKLEYENLER

Öte yandan iktidar ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına ilişkin açıklama geldi. Bahçeli, açıklamasında "Mahkeme marifetince suç sabit görülesiye kadar masumiyet esastır" ifadelerini kullanarak şunları kaydetti;

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ

"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında yapılan adli tasarrufu sabır ve sağduyu ile karşılamak, hukukun vereceği her türlü karara saygıyla yaklaşmak ortak sorumluluk olmalıdır. Hukuki bir tedbiri darbe diyerek karalamak, hak arayışını sokağa taşırmaya hazırlık yapmak cinnet geçirmiş, akıl ve ahlak seviyesini kaybetmiş bir siyasi yozluktur

Hiç kimse dokunulamaz, ulaşılamaz, erişilemez ve hesap sorulamaz değildir. Hukuk ile demokrasiyi, adalet ile sandığı, milli iradeyle mülkün temelini cepheleştirmek, hatta çatıştırmak için beşinci kol faaliyetine tevessül etmek yaygın şiddet olaylarına, yoğun istikrarsızlık tablosuna ve yıkıcı krizlere çağrıdır. Türk yargısına güvenim tamdır. Mahkeme marifetince suç sabit görülesiye kadar masumiyet esastır"

ASLI BAYKAL

“Bugünkü gözaltılar üst üste darbeler gibi görünüyor ama muhtemelen bekletildi bile diploma soruşturmasını etkilememek için. İmamoğlu'nun CHP üzerindeki etkinliği düşünülünce bu etki nereden kaynaklanıyor ne ile besleniyor diye düşünmemek mümkün değil.

Çok gereksiz, tek kişilik, apar topar bir önseçim yapılma sebebi bu gözaltıların olacağını bilmek ve vatandaşı adalet ile karşı karşıya getirmek idi. Bu soruşturmalar ülkenin zararına değil çok yararına ve temiz siyaset için büyük adımlar. Bize düşen Türk adaletine güvenmek ve soruşturmaların sonucunu beklemek. CHP'ye düşen güzel bir takvim belirleyip tertemiz bir kurultay yapmak, Atatürk'e gerçekten bağlı bir kadro ile yoluna devam etmek”

ŞİMŞEK'TEN EKONOMİ YORUMU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ve döviz piyasasındaki hızlı yükselişine ilişkin, "Piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken her şey yapılıyor. Uygulamakta olduğumuz ekonomi programı kararlılıkla devam ediyor" dedi.